Közösségi ellátás

Az alacsonyküszöbű szolgáltatás nemcsak droghasználóknak, hanem a problémában érintett más személyeknek is segítséget nyújt tanácsadás, felvilágosítás formájában. A szolgáltatás igénybevétele név és egyéb adatok megadása nélkül is lehetséges. A cél a leállásra való motiválás, a magasabb küszöbű szolgáltatások irányába kísérés. Az igénybe vevők részére tisztálkodási és mosási lehetőséget, ingyenes hideg élelmet (tea, vajas kenyér) biztosítunk. Lehetőség van továbbá a szabadidő eltöltésére is. A hozzánk fordulók számára ingyenes internet hozzáférés, tv, csocsó, ping-pong biztosított, de intézményünk rendelkezik játékkonzollal és vetítő berendezéssel is.

Utcai szociális munkánk elsődleges szempontja egy olyan kapcsolatrendszer kialakítása, melynek segítségével az utcán vagy közösségi helyeken huzamosabb időt eltöltő szerhasználó személyek bizalommal kereshetik fel intézményünket.

A Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum immár két és fél évtizede tekinti egyik fő feladatának a prevenciós tevékenységet. Az évek során sikerült olyan kapcsolatot kialakítani Szeged és a környező települések iskolái között, melynek eredményeképp bizalommal fordulnak hozzánk az oktatási intézmények pedagógusai. Prevenciós tevékenységünk elsődleges célcsoportját a diákok alkotják, főként a 14-20 éves korosztály.

Eddigi tapasztalataink kiterjednek a kiscsoportos foglalkozásokra és egész napos diákprogramokra is. Igyekeztünk hatékony tájékoztatást nyújtani tanévnyitó szülői értekezleteken. Az iskolák pedagógusaival, ifjúságvédelmi felelőseivel jó kapcsolatot ápolunk, számukra is hatékony információkat szolgáltatunk. Munkánk során az ismeretterjesztés mindig is szempont volt, nagy hangsúlyt fektetünk a megalapozott, korrekt szakszerű információnyújtásra is.

Munkatársaink sokféle területen szerzett tapasztalatrendszere segít abban, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni, amelyekkel az iskolák hozzánk fordulnak.

A Déli-Party Service munkatársai Szeged frekventáltabb szórakozóhelyein, a droghasználat szempontjából

leginkább veszélyeztetett fiatalabb korosztály körében végeznek prevenciós tevékenységet, nyújtanak információt. Munkánkat önkéntesek is segítik, akiket előzetesen komplex képzésben részesítünk.